Hornická Prokopská pouť

Březové Hory se o víkendu stanou hlavním dějištěm Prokopské pouti, která se v novodobé historii koná již po 35. Jedná se o největší a nejslavnější hornickou pouť, při které nechybí tradiční průvody čepobití a Hornická paráda, hudební, taneční a divadelní vystoupení, trh či pouťové atrakce.

Program Prokopské pouti začíná v sobotu 6. července ve 14.00, a to jak na březohorském náměstí J. A. Alise, tak na nedalekém dole Marie. Těšit se můžete na bohatý program, který bude probíhat až do večerních hodin. Ve večerních hodinách vyjde první z pouťových průvodů, tzv. čepobití. Průvod bude vycházet ve 21.00 z náměstí T. G. Masaryka a cílem je již zmiňované náměstí J. A. Alise. 

Nedělní program začíná Hornickou parádou – slavnostním průvodem hornictva, který opět bude vycházet z náměstí T. G. Masaryka, a to v 9.00. Po příchodu na Březové Hory bude následovat polní mše před kostelem sv. Prokopa. I na neděli je připraven na Březových Horách program, kdy se k místům konání, tedy náměstí a dolu Marie, přidá ještě areál Hornického muzea.

Ve 14.00 se na nádvoří Ševčinského dolu odehrají dobové scénky na téma boje o stříbro k zakoupení parního těžního stroje v roce 1914, při kterých vystoupí Divadlo Tomáše Bílka a další účinkující zabývající se prezentací historických událostí. Vstup do jednotlivých expozic včetně fárání do podzemí Hornického muzea Příbram bude po celý den za symbolickou jednu korunu.

Pro návštěvníky bude v tyto dny také otevřena hasičská expozice v areálu dolu Marie.  

Další články: